Søg
Close this search box.
Picture of Haakon

Haakon

Islænder og digital designer. Vild med ny teknik og nye gadgets!

Nyt inden for varmebesparelse

Følg os

De sidste mange år er der ikke sket det store inden for effektivisering af varmekilder og dermed reducering af varmeregningen i private boliger.

Der er dog alligevel sket lidt og det er primært inden for udvikling af energieffektive varmepumper, hvor teknologien nu er kommet helt op over 5,5 x den tilførte energi.
Du kan med andre ord få 5,5 kW varme ud i boligen, når du tilfører 1 kW strøm.

Det er en ret voldsom effektivisering af teknologien, der bare fra 5 år siden max kunne komme op på 3,7 kW.

Det betyder også at luft til vand varmepumperne pludselig er blevet så effektive, at der faktisk er mere effektive end et træpille fyr, som hidtil har været anset for det billigste at anvende.

Varmepumpen slår ikke fjernvarme – men alt andet

Fjernvarme kan produceres på mange måder og i dag er der faktisk mange fjernvarmekraftværker, der netop anvender en kæmpe stor luft til vand varmepumpe i kombination med afbrænding af f.eks. træpiller og affald – måske lidt gas.

Det betyder at fjernvarmen meget ofte faktisk er det billigste mulige vald overhovedet og det kan ikke engang slås af en brændeovn midt i stuen – det er brændet blevet for dyrt til.
Men er du ikke en af de heldige, der kan tilsluttes fjernvarme, ja så er luft til vand varmepumpen det næst bedste alternativ i dag.
Varmepumpen slår det billige pillefyr nu, fordi træpillerne er steget 300% i pris og allerede før stigningen var en varmepumpe faktisk billigere i drift og dertil slipper man også for at finde de billige træpiller, bestille dem og slæbe dem índ for til sidst at slæbe dem hen til pillefyret og proppe dem i.

Med en varmepumpe skal der ikke bestilles noget, eller slæbes noget ind og da slet ikke proppes noget i, den kører selv og der skal intet gøres overhovedet – helt som med et gasfyr.
Netop derfor passer løsningen med en varmepumpe rigtig godt ind i de boliger, der har kæmp varmeudgifter fra gas – de får en løsning der helt spå samme måde selv klarer leveringen af varme og fylder også nærmest det samme.

Nye vejralgoritmer sparer på varmen

De nyeste gasfyr har indbygget mulighed for at kompenserer for hurtige temperaturskifter i vejret.
Her er det et modul, der er koblet til internettet og som får vejrdata ind, der kan regulere varmeni varmtvandsbeholderen FØR der kommer et hurtigt skifte til lavere temperatur i vejret.

Det er i øjeblikket kun Vaillant gasfyr, der kan tilbyde løsningen, men den er på vej til de fleste varmepumper, da ideen er ganske fornuftig. Kan man forudsige næste dags vejr med høj nøjagtighed, kan man også forudsige boligens behov for varme næste dag. På den måde kan man undgå den primære ulempe en varmepumpe har, som er den langsomme stigning i varmen – man kan med andre ord ikke bare lige skrue op på 5 på en radiator og få fuld skrald på varmen, når det er en varmepumpe, der leverer varme.

Men med vejrkompensation, vil der allerede være skruet op, så der er varmt i boligen. Det samme er naturligvis gældende, når der forventes højere temperaturer udenfor og sommervejr f.eks. i påsken hvor det skifter meget.

Så snar der er meget høj sandsynlighed for godt vejr, kan varmepumpen drosle ned og spare på strømmen.

Intelligente termostater

Termostaterne på hver radiator kan skiftes til en digital termostat, der selv regulerer temperaturen alt efter indstillingerne. Her er der primært noget at spare ved natsænkning, hvor termostaten f.eks. sørger for opvarmningen af de nødvendige rum og gange påbegyndes en time før familien står op.

Her er der op til 15% at spare på den årlige udgift til varme og det betyder termostaterne forholdsvist hurtigt kan tjene sig selv hjem igen.


Del artikel:
Picture of Haakon

Haakon

Islænder, nørd og digital designer. Vild med ny teknik og nye gadgets!

Related Posts

Hvid skimmelsvamp

Hvilke egenskaber har hvid skimmelsvamp?

Hvid skimmelsvamp, ligesom andre typer skimmelsvampe, har forskellige egenskaber, der kan variere afhængigt af den specifikke art eller stamme.

Hvad er et børsnoteret selskab?

Hvad er et børsnoteret selskab?

Følg os Normalt er en virksomhed børsnoteret, fordi at ejeren og bestyrelsen i selskabet ønsker at tilføre nyt kapital (mere